Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ile meyve üretiminin azalacağı tahmin edildi
Üretim miktarları, 2014 yılının ikinci tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde %6,5 ve meyvelerde %6,2 azalırken, sebzelerde ise %0,7 oranında artış gösterdi. Üretim miktarlarının 2014 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 59,6 milyon ton, sebzelerde 28,7 milyon ton ve meyvelerde 17,1 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
Bitkisel üretim, 2013-2014
Tahıl üretim miktarının 2014 yılında bir önceki yıla göre %12,7 oranında azalarak yaklaşık 32,7 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Bir önceki yıla göre buğday üretiminin %13,8 oranında azalarak 19 milyon ton, arpa üretiminin %20,3 oranında azalarak 6,3 milyon ton, çeltik üretiminin %7,8 oranında azalarak 830 bin ton, dane mısır üretiminin %0,8 oranında artarak yaklaşık 6 milyon ton olması öngörüldü.
Baklagillerin önemli ürünlerinden nohutun %11,1 oranında azalarak 450 bin ton, kırmızı mercimeğin %16,5 oranında azalarak 330 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise %5,4 oranında artarak yaklaşık 4,2 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminin %7,4 oranında artış göstererek 1,6 milyon ton olması öngörüldü.
Tütün üretiminin %22,2 oranında azalarak 70 bin ton, kütlü pamuk üretiminin %4,4 oranında artarak yaklaşık 2,4 milyon ton, şeker pancarı üretiminin %2,3 oranında artarak 16,9 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
Sebze üretiminin 2014 yılında bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi
Sebze ürünleri üretim miktarının 2014 yılında bir önceki yıla göre %0,7 oranında artarak yaklaşık 28,7 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzeler %4,9 oranında azalırken, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde %2,3 oranında, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde ise %1,4 oranında artış olacağı öngörüldü.
Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste %1,5, hıyarda %5,6 oranında artış olurken, sivri biberde %3,3, dolmalık biberde %6,9, kuru soğanda %7,1 oranında azalış olacağı tahmin edildi.
Meyve üretiminin 2014 yılında bir önceki yıla göre azalacağı tahmin edildi
Meyve ürünlerinin üretim miktarının 2014 yılında bir önceki yıla göre %6,2 oranında azalarak 17,1 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elmada %21, şeftalide %4,5, kirazda %10,1, kayısıda %65,4 oranında azalış, muzda %17,6, zeytinde %5,5 oranında artış olacağı öngörüldü.
Turunçgil meyvelerinden mandalinanın %12,1 oranında artacağı, sert kabuklu meyvelerden fındığın %25, cevizin %13,9 oranında azalacağı tahmin edildi.
Üzüm üretiminde %4,1 ve incirde ise %0,5 oranında artış olacağı öngörüldü.
Kaynak; TÜİK