Ekonomi Haberleri

29 Nisan 2024 Pazartesi

Ekonomi Haberleri RSS

Vergisini Ödeyene Pozitif Ayrım Yapılsın

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 70. Mali Genel Kurulu'nda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ‘yeni bir büyüme modeline' ihtiyacı olduğunu belirterek bunun için yapılması gereken reformları 5 maddede topladı.

“Reform ateşini yeniden canlandırıp eksik kalanları da tamamlayalım” çağrısında bulunan Hisarcıklıoğlu “Öncelikli ihtiyaç duyulan unsurları; vergi reformu, cari açığı azaltacak sanayi stratejisi, istihdamın teşviki, girdi maliyetlerinin azaltılması ve reel sektörün bankalarla çalışma ortamının iyileştirilmesi” olarak açıkladı.

Fert başına düşen milli gelirin son 6 yıldır 10 bin dolarda takılıp kaldığını bildiren Hisarcıklıoğlu “2023'te, 2 trilyon dolar milli gelir hedefini yakalamak istiyorsak, her yıl yüzde 8 civarında büyümeliyiz. Son 10 yılda 4 defa yüzde 8'in üzerinde büyümeyi sağlamışız. Demek ki biz bunu yapabiliyoruz” dedi.

Yoğun ilgi gören konuşmasına TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Kâinattaki hiçbir şey insan hayatından önemli olamaz. Artık her alanda insan hayatı önceliğimiz olmalı. Bu bir haktır, hukuktur. Bunun için herkes, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli. Soma faciasından sorumlu olanlar da, kamu veya özel sektör hiç fark etmez, mutlaka bulunmalı ve şeffaf bir şekilde yargılanmalı” dedi. 

Yıllık yüzde 8'i tutturmak gerekiyor 

Türkiye'nin yeni bir büyüme dalgası yakalaması gerektiğini vurgulayan ve 2014 yılındaki büyümesi konusunda iyimser olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Ama daha iyi bir Türkiye ve daha iyi bir gelecek için, bundan daha iyisini yapabilmeliyiz. Çünkü fert başına düşen milli gelirimiz son 6 yıldır 10 bin dolarda takıldı kaldı. 2023'te, 2 trilyon dolar milli gelir hedefini yakalamak istiyorsak, her yıl yüzde 8 civarında büyüme oranı tutturmak gerekiyor. Son 10 yılda 4 defa yüzde 8'in üzerinde büyümeyi sağlamışız. Demek ki biz bunu yapabiliyoruz” dedi. 

Yüksek büyümenin önünde yüksek cari açık ve borçlanmanın engel olarak yer aldığını belirten Hisarcıklıoğlu, yeni büyüme modeli için bir dizi yapısal reforma ihtiyaç olduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, “Siyasetçisi, bürokratı, akademisyeni, iş dünyası el ele verip, ortak akılla, doğru politikaları tasarlamalıyız” diyerek, öncelikli atılması gereken 5 adımı şöyle sıraladı: “Vergi reformu, cari açığı azaltacak sanayi stratejisi, istihdamın teşviki, girdi maliyetlerinin azaltılması ve reel sektörün bankalarla çalışma ortamının iyileştirilmesi.” 

Hisarcıklıoğlu, vergi reformuna yönelik olarak herkesten daha adil bir vergi toplama düzeni kurulması gerektiğinin altını çizerek, “Her zaman ifade ettiğimiz bir husus var. Vergisini düzenli ödeyenlere pozitif ayrımcılık yapalım ki, herkes vergi ödemeye teşvik edilsin. Gelin artık vergisini aksatmadan ödemiş olanları ödüllendirelim. Vergisini hakkıyla ödeyene sahip çıkalım!” dedi. 

Hisarcıklıoğlu, ABD ve AB arasında yürütülen transatlantik serbest ticaret anlaşmasının Türkiye için risk unsuru olduğunu ve dahil olması yönünde girişimler yapılması gerektiği yönündeki görüşlerini tekrarladı. 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yakın ve komşu ülkelerde Türk firmalarının yatırım yapabileceği serbest bölgeler kurulması projesinin hayata geçirilmesini isterken, sanayi kesiminin en öncelikli sorunlarından birinin yüksek girdi maliyetleri ve bu maliyetleri artıran vergiler olduğunu anlattı. 

Kaynak; Dünya Gazetesi

 

Haber Tarihi : TSİ 26.05.2014 11:58:27