Ekonomi Haberleri

21 Kasım 2024 Perşembe

Ekonomi Haberleri RSS

Zorunlu trafik' ikinci çeyrekte zarar yazdı

Zorunlu trafik sigortasında, yılın ilk çeyreğinde elde edilen 125,9 milyon liralık teknik kâr, ilk 6 ayın sonunda 21,9 milyon liraya geriledi. Sektör yetkilileri nisan ayında başlayan tavan fiyat uygulamasının kârlılığı etkilemeye başladığını düşünüyor.

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) yılın ilk 6 ayıyla ilgili açıkladığı “teknik gelir tabloları”, zorunlu trafik sigortasında 12 Nisan’da başlayan tavan fiyat uygulaması sonrası yaşanan “yıl sonunda zarar oluşacak- oluşmayacak” tartışmalarıyla ilgili ilk ipuçlarını da ortaya koydu.

2017 yılının ilk 6 ayıyla ilgili sonuçlara göre hayat dışı sigorta branşlarında elde edilen toplam “teknik gelir” 14,6 milyar liraya ulaştı. Bu rakam birinci (ocak, şubat, mart) ve ikinci (nisan, mayıs, haziran) çeyreğe hemen hemen eşit dağıldı. Bu kapsamda “yazılan brüt prim” miktarı ise ilk 6 ayda 19,8 milyar liraya ulaşırken, bunun 10,7 milyar lirası ilk çeyrekte, 9,1 milyar lirası ikinci çeyrekte elde edildi. İlk 6 ayda “teknik gider” toplamı ise 13,3 milyar lira olurken, bu gider yine ilk ve ikinci çeyreğe eşit dağıldı.

Teknik giderler kapsamında ilk 6 ayda “ödenen brüt hasar” miktarı 9 milyar liraya ulaşırken, bunun 4,6 milyar lirası ilk çeyrekte, 4,4 milyar lirası ikinci çeyrekte yapıldı. Yine ilk 6 ayda “brüt muallak hasar karşılığı” 22,3 milyar lira olurken, bunun 20,8 milyar lirası ilk çeyrek, 1,5 milyar lirası ikinci çeyrekte ayrıldı. Böylece yılın ilk 6 ayında hayat dışı branşlarda toplam 1 milyar 283 milyon liralık “teknik kâr” oluştu. Bu kârın 626 milyon lirası ilk çeyrek, 657 milyon liralık ikinci çeyrekte elde edildi. Ayrıca yılın ilk 6 ayında “teknik kâr/zarar oranı” yüzde 9,8 oldu.

Teknik kâr/zarar %0,4

Bu verilere, zorunlu trafik sigortası açısından bakınca, yılın çeyreklik dilimlerinde dikkat çekici farklılıklar olduğu ortaya çıkıyor. Buna göre zorunlu trafikte ilk 6 ayda elde edilen toplam teknik gelir 5,7 mil- “Zorunlu trafik” ikinci çeyrekte zarar yazdı Zorunlu trafik sigortasında, yılın ilk çeyreğinde elde edilen 125,9 milyon liralık teknik kâr, ilk 6 ayın sonunda 21,9 milyon liraya geriledi. Sektör yetkilileri nisan ayında başlayan tavan fiyat uygulamasının kârlılığı etkilemeye başladığını düşünüyor. yar lira düzeyinde. Bu miktarın 2,9 milyar lirası birinci çeyrek, 2,8 milyar lirası ikinci çeyrekte elde edildi. Bu kapsamda yazılan brüt prim miktarı ise ilk 6 ayda 5,6 milyar liraya ulaşırken, bunun 3 milyar lirası ilk çeyrek, 2,6 milyar lirası ikinci çeyrekte elde edildi.

İlk 6 ayda teknik gider toplamı ise 5,7 milyar lira olurken, bu giderin 2,8 milyar lirası ilk çeyrek, 2,9 milyar lirası ikinci çeyrekte yapıldı. Gider kapsamında ilk 6 ayda brüt ödenen hasar miktarı 3 milyar liraya ulaşırken, bu miktar çeyreklere eşit dağıldı. Yine ilk 6 ayda brüt muallak hasar karşılığı 11,4 milyar lira olurken, bunun 10,4 milyar lirası ilk çeyrek, 1 milyar lirası ikinci çeyrekte ayrıldı. Bu sonuçlara göre ilk 6 ayda zorunlu trafik sigortasında toplam 21,9 milyon liralık teknik kâr oluştu.

Yılın ilk çeyreğindeki 125,9 milyon liralık teknik kâr ise ikinci çeyrekte 104 milyon liralık teknik zarara dönüştü. Ayrıca ilk çeyrekte yüzde 4,7 olan teknik kâr/ zarar oranı ilk 6 ayda yüzde 0,4’e geriledi. Sektör yetkilileri, teknik kârlılıkta yaşanan gerilemeyi nisan ayında başlayan tavan fiyat uygulamasının ilk etkileri olarak yorumluyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan TSB basın toplantısında da, yetkililer bu branşta yılı 2,3 milyar lira teknik zararla kapatmayı öngördüklerini bir kez daha tekrarlamıştı.

Kaza branşı öne çıkıyor

Öte yandan TSB’nin yayımladığı ilk 6 aylık verilere, hayat dışı tüm alt branşlardaki teknik kâr/ zararlar açısından bakınca 2016 yılının aynı dönemine göre daha iyi bir performans ortaya çıktığı da görülüyor.

Geçen yılın ilk 6 ayında 10 alt branş teknik kâr, 8 alt branş teknik zarar açıklarken, bu yıl teknik kâr açıklayan alt branş sayısı 14’e çıktı. Bu yılın ilk 6 ayında “hava araçları”, “hava araçları sorumluluk”, “genel sorumluluk” ve “kefalet” alt branşları teknik zarar açıkladı. Yine ilk 6 ayda en yüksek teknik kârlılıklar “kaza”, “kara araçları (kasko)”, “yangın ve doğal afetler” alt branşlarında elde edildi. Ayrıca bu alt branşlarda teknik kâr/zarar oranı sırasıyla yüzde 55, yüzde 10,7 ve yüzde 22,8 oldu.

'Hayat'taki canlılık kârlılığa yaradı

Sigorta sektöründe, yılın ilk 6 ayında hayat branşı da çok canlı bir dönem geçirdi. Bu süreci artan konut satışları ve Kredi Garanti Fonu üzerinden kullandırılan krediler de olumlu etkiledi. Yılın ilk 6 ayında teknik gelirler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49 artışla 3,4 milyar liraya çıkarken, bu kapsamda yazılan brüt primler de yüzde 48,2 artışla 3,3 milyar lira oldu. Buna karşın teknik giderler yüzde 44,9 artışla 2,7 milyar lira oldu. Bu kapsamda ödenen brüt hasarlar yüzde 8,8 artışla 1,3 milyar lira olarak gerçekleşti.

Muallak brüt hasarlar karşılığı ise yüzde 16,3 artışla 724,5 milyon liraya çıktı. Bu sonuçlara göre hayat branşında ilk 6 ayda yüzde 70,6 artışla 605,8 milyon liralık teknik kâr elde edildi. Geçen yılın ilk 6 ayında yüzde 17,6 olan teknik kâr/ zarar oranı da bu yıl yüzde 19,8’e yükseldi.

Kaynak; Dünya Gazetesi

Haber Tarihi : TSİ 6.09.2017 08:23:57