Ekonomi Haberleri

3 Aralık 2024 Salı

Ekonomi Haberleri RSS

Tekstilciler yerli makineye geçiyor

İthal makine kullanım oranının yüzde 80'lerde olduğu tekstil sektörü, yıllık 1 milyar 450 milyon dolarlık makine ihracatı yapıyor. Açık inovasyon modeli benimsenerek, yerli makine oranının artırılması hedeflenirken, yerli makineciler, teksilcilerin ihtiyaçları ve istekleri doğrutusunda makine üretecek.

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) ve Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) açık inovasyonla sektörel birikimlerini karşılıklı açarak işbirliğine gidiyorlar. Sektörün ve Türkiye'nin makineye olan bağımlılığını azaltmayı hedefleyen süreç MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk ve TEMSAD Başkanı Adil Nalbant'ın imzaladığı protokolle başladı. Bu süreçte TEMSAD üyelerinin bulunduğu komite MHGF üyelerinin üretim tesislerine giderek onların isteklerini dinleyecekler.

İmza töreninde konuşan MHGF Başkanı Öztürk, 2014 yılında 1 milyar 360 milyon dolar olan tekstil makinesi ithalatının, geçen yıl 1 milyar 450 milyon dolara çıktığını kaydetti. Bu protokolle gelecek yıl ithalatın 200 milyon dolar civarında geri geleceğine inandığını anlatan Öztürk, "2019- 2020 yıllarında makine ithalatının 1 milyar dolar civarına geleceğini düşünüyorum.

Bu protokolden sonra diğer sektörlerin de bizimle aynı doğrultuda adımlar atacağına inanıyoruz. Bu ay sonuna kadar TEMSAD üyelerinin olduğu komite 8- 9 tesisi ziyaret etmiş olacak" dedi. Bu ithalat rakamlarının sadece kaba makine olduğuna değinen Öztürk, tekstil iğnesinde, elektronik kartta ve bunların tamiratında da dışa bağımlı olduğumuzu anlattı. Bunları üreten yerli firmaların olduğuna inandığını bildiren Öztürk, makinelerin hata payını sıfıra indirmek için yapılacak re- organizasyonların yerli firmalarca yapılmasını istediklerini vurguladı.

Fuarlarda en büyük müşterimiz yerli sanayici

Makinecilerin, yerli sanayicilerle büyümeyi hedeflediklerini kaydeden TEMSAD Başkanı Nalbant ise Türkiye'nin bir tekstil ülkesi olduğunu hatırlattı. Bu sektör dışında Türkiye'nin kısa zamanda bir dünya markası çıkaramayacağını savunan Nalbant, şöyle devam etti: "Uçak üretiminin bile yüzde 55'i tekstilden. Bir sektörde söz söylemek için o sektörün teknolojilerini, makinelerini yerli olarak üretebiliyor olmak gerekir. Yurtdışı fuarlarda en büyük müşterilerimiz yerli sanayicilerimiz. İçeride böyle bir kopukluk var. Bu anlaşmamış diğer sektörlere örnek olmalı." Protokolün imzalanmasının ardından, kamu kurumları ve üniversiteler işbirliğinin de geliştirileceği süreçte, MHGF tarafından tespit edilen farklı branşlardaki firmalara inceleme gezileri düzenlenerek sektörün taleplerinin toplanmasına başlanacak. Bu doğrultuda TEMSAD ile çözüm üretilerek amaca ulaşılması öngörülüyor.

Kaynak; Dünya Gazetesi

Haber Tarihi : TSİ 18.01.2017 10:54:37