Yapılandırmada stok düzeltmesi ve matrah ayarı
Varlık barışı yurtiçi varlıkları da kapsıyor. Yapılandırma ile birlikte stok, kasa ve matrah artırma hakkı getiriliyor.
Şirketlerin devlete olan vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasını ve daha önce torba yasadan çıkarılan varlık barışı uygulamasını düzenleyen kanun teklifinin bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınması bekleniyor. Daha önceki uygulamalara benzer biçimde borçlar 2 ayda bir ödeme kapsamında 18 taksitle 36 aya kadar yayılabilecek. Uygulama, stok, kasa düzeltmesi ile matrah artırımı imkanını da kapsıyor. Teklifin bir diğer önemli özelliği ise daha önce sadece yurtdışı varlık getirmeye dayalı bir düzenleme yapılmışken, bu kez yurt içi varlıkları da kapsayacak şekilde düzenlenmesi.
Kanun teklifi olarak verildi
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak, görüşmelerinin hızlandırılması amacıyla kanun teklifi olarak verildi. Teklifin 7. maddesinde, daha önce torba yasadan çıkarılan varlık barışı düzenlendi. Buna göre, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile her türlü gemi, yat ve diğer su araçları 31 Aralık gününe kadar Türkiye’ye getirilebilecek. İşletme defterlerine kaydedebilecekler.
Türkiye’ye getirilen varlıklar herhangi bir vergiye tabi olmayacak. Kar dağıtımı sayılmadan işletmelerden çekilebilecek. Yurtdışı kredi borçları bu kaynaklarla ödenebilecek. Defterlere kayıtlarda zarar oluşur ise bu kez gider ve indirim olarak dikkate alınmayacak. Yurtdışı varlıklar başkaları nam ve hesabına da getirilebilecek. Bu tür bir işlem yapıldığında veraset ve intikal kapsamında olmayacak. Bu kapsamda gemi, yat vb. su aracı getirilirse ceza ve harçlar da alınmayacak.
Yurtdışı varlıkların getirilmesi işlemiyle sınırlı olmak üzere herhangi bir inceleme ve ceza uygulanmayacak.
Türkiye’de bulunan kaynaklar da kapsama alındı
Teklifte, Türkiye içinde var olan varlıkların da kayıt altına alınmasına yönelik düzenleme yapıldı. Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, para altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını 31 Aralık günü sonuna kadar defterlerde kayıt altına alabilecek. Kar dağıtımı sayılmadan çekebilecekler. Teklifte, Bakanlar Kurulu’na süreleri 6 ay uzatma yetkisi de verildi.
Kapsamlı vergi ve prim düzenlemesi yapıldı
TBMM’ye verilen kanun teklifinde kapsamlı bir vergi-prim borcu taksitlendirme imkanı yanında, kayıtların düzeltilmesi olanağı da sağlandı.
Buna göre, mükellefler 30 Haziran itibariyle oluşmuş vergi ve prim borçlarını taksitlendirebilecek. Önceki yapılandırmalardan borçlarını ödeyememe nedeniyle bozulma yaşandıysa, bu kişiler yeniden yapılandırma yapabilecek.
Düzenlemeyle, vergi, sigorta primi ve gümrük vergisi taksitlendirilebilecek. Taksitlendirmelerde, borcun ana parasına yurtiçi üretici fiyatları endeksine bağlı faiz işletilecek. Faiz ve cezaların belirli bir bölümü silinecek.
Davası henüz bitmemiş ya da dava açılma süresi içinde olan vergi- gümrük vergisi borçları da kapsama alındı. Bu kapsamda olanlar, vergi aslının yüzde 50’sini peşin olarak ödemek kaydıyla davaları sonuçlandırabilecek.
Matrah artırılabilecek
Kanun teklifiyle kayıt düzeltmeye yönelik diğer imkanlar da sağlanıyor. Bunlar arasında, kendiliğinden vergi matrahını artırarak ödeyenlere, geçmiş 5 yıl boyunca vergi incelemesi yapılmama hakkı tanınıyor.
Stok affı ve işletme kayıtları düzeltilmesi
İşletme kayıtlarında görülmeyen emtia, makine-teçhizat, demirbaşların herhangi bir ceza ya da vergi doğurmadan kayıtlara alınmasına imkan sağlanıyor. Teklifle, stok ve kasa düzeltmesi imkanı da sağlanıyor. Kayıtlarda kasada görünen ancak gerçekte harcanmış olan tutarların ceza doğurmadan kayıtlarda düzeltilmesine imkan sağlanıyor.
“Milletten alınanlar millete dönmüş oldu”
Maliye Bakanı Naci Ağbal, görevden almalar nedeniyle boşalacak kadrolara Bakanlar Kurulu kararıyla açıktan atama yapacaklarını söyledi. Ağbal, 24 TV’de katıldığı programda değerlendirmelerde bulundu. Ödenmemiş vergi, prim ve gümrük vergisi borçlarına yeniden yapılandırma imkanı getirildiğini anımsatan Ağbal, düzenlemenin cuma günü TBMM Genel Kurulu’nun gündemine gelmesinin planlandığını aktardı. Darbe girişimi sonrasında zarar gören kamu binalarına ilişkin ister hazırda ister kiralama yoluyla bütün yaralarının sarılacağını ifade eden Ağbal, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nü süratle Milli Piyango Genel Müdürlüğü’ne yaptıkları binaya taşıyacaklarını söyledi. FETÖ’ye ait el konulan varlık ve kurumların nasıl değerlendirileceğinin sorulması üzerine Ağbal, şu değerlendirmelerde bulundu:”Şu anda esas olan, bu terör örgütünün elinde olan, ona bir ekonomik güç oluşturan, bir nüfuz alanı oluşturan bütün bu ekonomik varlıklarının devlete geçmesini sağlamak. Sevindirici olan paralel yapının milletten aldığını; Allah’ın takdiri, milletten alınanlar bu şekilde tekrar millete dönmüş oldu.” Söz konusu varlıkları tek tek tespit ettiklerini ve her birini kayda aldıklarını anlatan Ağbal, bu varlıkların kamunun ihtiyaç duyduğu noktalarda nasıl kullanılacağı konusunda önümüzdeki süreçte değerlendirme yapılacağını sözlerine ekledi.
Kaynak; Dünya Gazetesi
Haber Tarihi : TSİ 26.07.2016 11:28:51