1 Ocak 2016'da yürürlüğe girmesi beklenen yeni taslakla birlikte, e-ticarete sıkı denetim geliyor. Yeni taslaktan en çok aracı hizmet sağlayıcıları, reklamcılık hizmet aracıları, bankalar ve kargo-lojistik işletmeleri etkilenecek.
1 Ocak 2016’dan itibaren yürürlüğe girmesi beklenen Vergi Usul Kanunun Genel Tebliğ Taslağı ile elektronik ticarete sıkı denetim geliyor. Taslağa göre, vergi mükellefleri elektronik ticaret faaliyetlerine ilişkin Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) ek bilgi vermekle yükümlü olacak. Türkiye’de 18,9 milyar TL büyüklüğe ulaşan e-ticaret sektöründeki bu değişiklikten bankalar, kargo ve lojistik işletmeleri ve reklamcılık hizmet aracıları etkilenecek. Düzenlemeye göre e-ticaret ile uğraşanlar her ay Maliye Bakanlığı’na elektronik ortamda istenilen bilgileri iletecek.
15 Eylül’de GİB’in internet sitesinde yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Taslağı’na göre, belirli mükellef gruplar elektronik ticaret faaliyetlerine ilişkin GİB’e ek bilgi vermekle yükümlü olacak. 1 Ocak 2016’da yürürlüğe girmesi beklenen kanunla birlikte reklamcılık hizmet aracıları, bankalar, kargo ve lojistik işletmeleri gibi internet ortamında da aracılık hizmeti sağlayan kuruluşlar bu değişiklikten etkilenecek.
Vergi mükelleflerine e-ticarette ek bilgi zorunluluğu
Tebliğin, resmen yayımlanacağı tarihe kadar önemli değişikliklere uğramadan 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren gerçekleştirilecek işlemleri kapsayacak şekilde yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Esin Avukatlık Ortaklığı, Vergi Bölümü Başkanı Dr. Erdal Ekinci, tebliğ ile ilgili olarak, “Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) verilerine göre 18,9 milyar TL hacme sahip e-ticaret pazarında faaliyet gösteren mükellefler 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren gerçekleştirdikleri işlemlere ilişkin zorunluluk kapsamında istenen bilgileri hazırlayıp, takip eden aydan itibaren GİB’e gönderecekler. Bu süre zarfında, ilgili mükellef grupları söz konusu bilgi verme zorunluluğuna uymak için gerekli adımları atmak durumunda.” diyerek konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.
Tebliğ taslağında yer alan söz konusu mükellef grupları ve bu gruplardan istenilen bilgi kapsamı ise şu şekilde:
Aracı hizmet sağlayıcıları: Sahip olduğu yazılım, donanım ve teknik altyapıyı müşterilerine kullandırarak, mal veya hizmetlerin internet ortamında alınması, satılması, kiralanması veya dağıtımı işlemlerinin gerçekleştirilmesine aracılık hizmeti sağlayanlar, internet adreslerini ve satıcılara ilişkin kişisel bilgileri GİB’in sistemine iletecek. Ayrıca, aracılık hizmetinin verildiği tarihler ile aracılık hizmeti verilenler adına gerçekleştirilen işlemlere ilişkin tahsilat tutar ve tarihleri de GİB’e bildirilecek.
Reklamcılık hizmet aracıları: İnternet ortamında ticari amaçlı reklam hizmetleri için, hem reklam veren gerçek ya da tüzel kişilerin hem de internet adresi sahiplerinin kimlik ya da vergi numaralarını, reklamın yayınlandığı internet adresini ve tahsil ettikleri reklam hizmeti bedelini GİB’e iletecekler.
Bankalar: Bankalardan istenecek bilgiler internet üzerinden yapılan satışlar göz önünde bulundurularak güncellenecek.
Kargo ve lojistik işletmeleri: Göndericinin adı, kimlik ya da vergi numarası ile adres bilgilerini, toplam gönderi adedini, kapıda ödeme yapılan toplam gönderi adedini, ödeme şeklini ve toplam ödeme tutarlarını GİB’e bildirelecek.
Kaynak; Dünya Gazetesi