TOBB Türkiye Perakendecilik Meclisi, Mehmet T. Nane başkanlığında toplandı. Alışveriş merkezleri hakkındaki yönetmeliğin konuşulduğu toplantıda AVM’lerdeki giderler ile ortak alan giderleri konusu masaya yatırıldı.
Giderler konusunun şeffaf olması gerektiğini belirten Meclis Başkanı Nane, giderlerin bütçe vasıtasıyla yapılabilmesi prensibinin üyelerce kararlaştırıldığını hatırlattı. Nane, ortak alan giderlerinin taslak yönetmelikte yer alan metrekare hesabına göre değil de, yurtdışında yapıldığı gibi mağazaların metrekare büyüklükleri ve kategorilerine göre bir katsayı hesabı ile yapılmasının daha doğru ve adil olacağını vurguladı. Metrekare hususunun, üzerine iyi düşünülmesi gereken bir konu olduğu fikrinde birleşen meclis üyeleri, perakendecilerin katılımcı olmasının önemine dikkat çekti. İlgili yönetmelik kapsamında doğru çerçevenin çizilmesinin gerekliliğini dile getiren sektör temsilcileri, AVM’lerin yaşatılması gereken yerler olduğunu, katsayı meselesi ile büyük-küçük ayrımının doğru yapılması gerektiğini söylediler.
-“Yeni yazarkasa uygulaması ciddi bir maliyet”
Toplantıda ele alınan diğer bir konu da Ödeme Kaydedici Cihazlar kapsamında yeni yazarkasa uygulaması oldu. Yeni yazarkasa uygulaması ile büyük perakendecilik ya da zincir perakendecilik yapan mağazalarda çok ciddi bir maliyet ve değişim zorunluluğu ortaya çıktığını dile getiren meclis üyeleri, bunların yanı sıra piyasadaki yazarkasa firmalarının da altyapılarının henüz hazır olmadığı görüşünde birleşti.
Gelirler Genel Müdürlüğü ile de görüşmelerin yapıldığını söyleyen sektör temsilcileri, bu uygulamanın hayata geçeceğini, önemli olanın yazarkasa uygulamasında öne çıkan firmaların biran evvel altyapı hazırlıklarını tamamlaması olduğunu vurguladılar.
Sistemde var olan e-defter, e-arşiv ve e-fatura ile mali unsurların tutulduğuna dikkat çeken meclis üyeleri, fiş ve ödemeyi birleştirme kaygısıyla Gelirler Genel Müdürlüğü’nün yeni yazarkasa uygulamasını faaliyete geçirmek istediklerini belirttiler. E-fiş sisteminin hayata geçirilip işler bir mekanizma olmasının sağlanması halinde dataların bu çerçevede kontrolünün sağlanabileceği ifade edildi.
Ayrıca toplantıda YOİKK İstihdam Teknik Komitesi 2015-2016 dönemi Eylem Planı içerisinde, güvenceli ve esnek çalışma modelinin uygulanabilirliğine ilişkin çalışma raporu hazırlanması kapsamında; alt işveren ilişkisi, belirli süreli iş akdi, kısmi süreli çalışma, çağrı üzerine çalışma, geçici iş ilişkisi ve genel tatil ücreti konuları meclis üyelerince değerlendirildi.
Sektörde esnek çalışma imkanlarının sağlanmasına da ihtiyaç duyulduğunu dile getiren meclis üyeleri, çalışma mevzuatındaki bazı maddelerin sektördeki fiili ihtiyaçlar ve gerekliliklere göre hafifletilmesi ve uyumlandırılması gerektiğinin altını çizdiler.
Kaynak; TOBB