Ekonomi Haberleri

21 Kasım 2024 Perşembe

Ekonomi Haberleri RSS

Lojistik Master Planı ihalesi yolda

Türk lojistik sektörünün rekabet gücünü artırmak ve 2023 yılı ihracat hedefine ulaşmak için hazırlanması planlanan Türkiye Lojistik Master Planı için yıl sonuna kadar ihaleye çıkılacak, hazırlanacak plan 2018'de devreye girecek
Temmuz ayında ihalesi yapılan ancak yeterli teklif gelmediği için iptal edilen Türkiye Lojistik Master Planı’nın hazırlanmasına yönelik yeni ihale çalışmalarında sona gelindi.

Türkiye Lojistik Master Planı Hazırlanması danışmanlık hizmeti işi için yıl sonuna kadar ihaleye çıkılacak. 3 yıl sürecek master planı hazırlama sürecinin 2016 yılında şekillenmeye başlaması, 2018 başında ise planın tamamen devreye girmesi bekleniyor. Türk lojistik sektörünün rekabet gücünü artırmak ve 2023 yılı ihracat hedefine ulaşmak için hazırlanması planlanan Türkiye Lojistik Master Planı için Temmuz ayında ihaleye çıkılmış ancak yeterli teklif gelmediği için ihale iptal edilmişti.

Yıl sonuna kadar ihalesi yapılması planlanan Master Planı için ofis çalışmalarına tekrar başlandı. 10. Kalkınma Planı çerçevesinde hayata geçirilmeye hazırlanan ‘Türkiye Lojistik Master Planı lojistik mevzuatının altyapısını oluşturmak için hazırlanacak, yurtiçinde lojistik köy, merkez ve üslerin tanımı yapılacak. Bu yerler için kurulum ve işletme ilkeleri belirlenerek, sınıfl andırmaların yapılması sağlanacak. Ayrıca master planı bünyesinde yapılacak çalışmaların standartlarının belirlenmesi de sağlanacak. 

Plan 3 yıl sürecek 

3 yıl sürecek master planı hazırlama sürecinin 2016’da şekillenmeye başlaması, 2017’de tamamlanması, 2018 başında ise devreye girmesi bekleniyor. Master planının devreye girmesiyle birlikte aynı yıl içinde lojistik mevzuatının hazırlanması planlanıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın sorumlu olacağı master plana Çevre ve Şehircilik, Enerji, Ekonomi ile Gümrük ve Ticaret Bakanlıkları da katkı sağlayacak. 

400 bin kişiye istihdam Coğrafi konumu itibariyle komşu ülkeler arasında taşımacılık merkezi ya da bağlantısı görevi üstlenen Türkiye’de; kara, hava, deniz ve demiryolu taşımacılığı yapılıyor. Türkiye’de ulusal ve uluslararası alanda 3 bin firmanın faaliyet gösterdiği taşımacılık ve lojistik sektörü, 400 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Türkiye’nin artan dış ticaret hacmine bağlı olarak büyüme trendini sürdüren sektör, ulaştırma ve lojistik altyapısına yönelik kamu ve özel sektör yatırımlarının da katkısıyla sadece yurtiçinde değil uluslararası arenada da ağırlığını hissettiriyor. Taşımacılık ve lojistik sektörünün hazırlanacak plan ile rekabet avantajını artırması bekleniyor. 

60 milyarlık yatırım hedefi 

Yetkililer, lojistik sektörünün, ulusal ve uluslararası mevzuatta var olanın ötesinde ihtiyaçlara cevap veren, özgün düzenlemelere ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. 2023 hedefl erine bakıldığında ‘lojistik altyapının’ güçlendirilmesi ön plana çıkıyor. Diğer taraftan, 2023 dış ticaret hedefl erine lojistik sektörünün sağlayacağı katkının büyük olacağı belirtiliyor.

Açılması planlanan lojistik merkezler ve iyileştirilen lojistik altyapı ile sektörün 2023’te hedefl en toplam yatırımın 60 milyar liranın üzerine çıkacağı aktarılıyor. 2023 yılında Türkiye’nin bölgenin lojistik merkezi olacağı öngörülüyor.

Lojistik Master Plan sektöre ne kazandıracak?

• Lojistik sektörüne yönelik yapılacak yatırımlar planlı olacak.
• Yatırımlara bütünlük ve standart gelecek.
• Hangi bölgenin ne tür lojistik avantajlara sahip olduğu ve uzun vadede getireceği yararlar netleşecek.
• Çevresel duyarlılık öne çıkacak.
• Lojistik ile ilgili tüm sayısal veriler muallak olmaktan çıkacak.
• Lojistik çok sayıda bakanlık ve kurumu ilgilendiren bir alan olması nedeniyle ortak karar almak zaman alıyor. Ortaya konulacak olan bir master plan, bu kurumların ortak bir politika izlemesinin yolunu açacak ve hız kazandıracak.

Kaynak; Dünya Gazetesi


Haber Tarihi : TSİ 4.11.2015 08:29:42