Ekonomi Haberleri

3 Mayıs 2024 Cuma

Ekonomi Haberleri RSS

KOSGEB'e kayıtlı işletmelere Halkbank'tan 60 ay vadeli kredi

KOSGEB ile Halkbank arasında sağlanan iş birliğiyle, uygulamalı girişimcilik eğitimlerinden sertifika veya girişimcilik destek programlarından hibe almaya hak kazanmış işletmelere özel kredi seçenekleri sunulacak.
KOSGEB ve Halkbank, KOSGEB’in veri tabanına kayıtlı işletmelerin finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla işbirliği protokolü imzaladı. Protokol kapsamında, işletmelere 60 ay vadeli kredi kullandırılabilecek.
“KOSGEB Veri Tabanında kayıtlı ve Güncel KOBİ Beyannamesi onaylı” işletmelerin ihtiyaç duydukları kısa, orta, uzun vadeli, nakdi kredi ihtiyaçlarının uygun koşullarda Halkbank aracılığıyla karşılanması için iki kurum arasındaki protokole, Halkbank adına Genel Müdür Ali Fuat Taşkesenlioğlu, KOSGEB adına ise Başkan Recep Biçer imza koydu.

KOSGEB Başkanı Recep Biçer, KOBİ’lerin ekonominin can damarı olduğunu belirterek, “Dünya ülkeleri KOBİ’ler üzerindeki çalışmalarını artırarak devam ettiriyorlar, çünkü finansal krizlerde öncelikle büyük şirketler etkileniyorlar. Bir anlamda ülkelerin kendilerini garantiye alacakları alanlarda KOBİ’lerdir” dedi. KOBİ’lerin hem geliştirilmesi, hem sayılarının muhafaza edilmesinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Biçer, “KOSGEB olarak 25 yıldır bizde KOBİ’lerin hamiliğini yapmaya çalışıyoruz. KOBİ’leri geliştirmeye ve ölçek büyütmeye çalışıyoruz. Yurt dışına açmaya gayret ediyoruz. KOBİ’lerin hem ekonomiye hem sosyal kalkınmaya katkıları var. Biz de gerek KOSGEB bünyesinde gerek bizimle işbirliği yapan diğer kamu kurum ve kuruluşları ve meslek kuruluşlarının katkılarıyla bu işleri yürütmeye çalışıyoruz” diye konştu.

Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu ise protokol ile birlikte KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve beyannamesi güncel olan firmalara uygun şartlarda kredi kullandırılacağını söyledi.

Türkiye’nin ekonomik kalkınma hedefleri doğrultusunda KOBİ’lerin etkinliğini artırmak ve rekabet güçlerini yükseltmek amacıyla önemli çalışmalar yapan KOSGEB ile işbirliği geliştirmekten mutluluk duyduklarının altını çizen Taşkesenlioğlu, KOBİ’lerin 60 ay vadeli işletme kredisi yanı sıra ayrıcalıklı şartlarda hazırlanan girişimci, enerji verimliliği, Ar-Ge inovasyon gibi hizmetlerden de yararlanabileceğini bildirdi.

Protokol kapsamında kullandırılabilecek finansman imkanları şöyle:

KOBİ Finansman Destek Kredisi:

İlk defa olarak uygulanacak ve azami 60 Ay (5 yıl) vadeli kredide işletmelere, nakit akışları ve mali bünyeleri göz önünde bulundurularak 3 ayda bir ödemeli, taksit ertelemeli veya ödemesiz dönemli gibi özel ödeme seçenekleri sunulabilecek.

İhracatçı KOBİ’lere Destek Kredileri

Döviz ve TL İhracat Kredisi aylık eşit taksitli (AET), dönemsel taksitli, BCH veya spot olarak kullandırılacak. Ayrıca  protokol kapsamında Döviz Kredisi kullanan firmalara talep etmeleri halinde, yabancı firmalarla iletişimi kolaylaştırmalarını teminen, Live Learning Sistemli 6 ay ücretsiz İngilizce eğitimi desteği sağlanacak.

KOBİ Enerji Verimliliği Kredileri

Banka, enerji verimliliğine yatırım yapan işletmelere özel olarak:

1) Fransız Kalkınma Ajansı Enerji Verimliliği Kredisi 
Vade: 2 yıl ödemesiz, azami 7 yıla kadar vadeli. 
2) Dünya Bankası Enerji Verimliliği Kredisi:
Vade: 2 yıl ödemesiz, azami 7 yıla kadar vadeli

ARGE ve İnovasyon Kredileri

AYB (Avrupa Yatırım Bankası) Yenilikçi Firma Kredisi
Vade: İşletme kredilerinde 5 yıl (60 ay), Yatırım kredilerinde 7 yıl (84 ay) 

Teknoloji, AR-GE, İnovasyon Kredisi

Yatırım kredilerinde 2 yıla kadar ödemesiz dönem olmak üzere azami 5 yıl 
İşletme Kredilerinde ise 6 aya kadar ödemesiz dönem olmak üzere azami 4 yıl 

Teminat Mektubu:

Halkbankası, 1 yıl vadeli, “KOSGEB Destekleri” konulu teminat mektubu tahsis edebilecek.
Ticari Kredi Kartı (Paraf Business Kart)
Protokol kapsamında yer alan firmalara ilk yıl kart aidatı uygulanmayacaktır.

Girişimci Kredileri

KOSGEB’in düzenlediği uygulamalı girişimcilik eğitimlerinden sertifika almaya/girişimcilik destek programlarından hibe almaya hak kazanmış İşletmelere özel kredi seçenekleri avantajlı faiz oranları ile sunulacak.

Üniversite mezunu, deneyimsiz, mezun olduğu bölümle ilgili kendi işini kurmak isteyen ''Genç'' girişimciler 50 bin TL’ye kadar, mesleki kuruluşlardan eğitim sertifika/belgesi bulunan, deneyimli ve kendi iş yerini açmak isteyen ''Usta'' girişimciler de 30 bin TL’ye kadar kredi kullanabilecek.

Üniversite mezunu olup, deneyim kazandığı ve eğitimini aldığı iş kolunda kendi işyerini açmak isteyen girişimciler ve teknokentlerde faaliyet gösteren, patenti alınmış her türlü buluş/icat/yeni fikri faaliyete geçirmek isteyen girişimciler ise 75’er bin TL’ye kadar krediden yararlanabilecek.

Kaynak; Dünya Gazetesi


Haber Tarihi : TSİ 23.10.2015 17:24:42