Ekonomi Haberleri

2 Mayıs 2024 Perşembe

Ekonomi Haberleri RSS

Küresel yaş izleme endeksinde Türkiye 77'inci oldu

HelpAge International adlı kuruluşun Dünya Ekonomik Forumu tarafından duyurulan “Dünya’da yaşlanmak için en iyi yer” endeksine göre Türkiye 2013 yılında 91 ülke arasında 70’inci sırada 2014 yılında ise 96 ülke arasında 77’inci sırada yer aldı.

Endeksin temel bileşenlerinde en yüksek oran gelir güvencesine ait

Küresel Yaş İzleme Endeksi 60 yaş üzerindeki nüfus için 4 temel bileşen ve 13 gösterge üzerinden hesaplanmaktadır. Bu temel bileşenler gelir güvencesi (emeklilik geliri kapsamı, yaşlılık dönemindeki yoksulluk oranı, yaşlı insanların göreli refahı ve kişi başına gayri safi yurt içi hasıla göstergeleri), sağlık durumu (60 yaşında ortalama beklenen ömür, 60 yaşında ortalama sağlıklı beklenen ömür ve göreli psikolojik refah göstergeleri), eğitim ve istihdam (yaşlı insanların işgücü piyasasına katılımı ve yaşlı insanların eğitim düzeyi göstergeleri) ve uygun çevre koşullarından (sosyal bağlantılar, fiziksel güvenlik, sivil özgürlük ve toplu taşımaya erişim koşulları) oluşmaktadır.

Türkiye için Küresel Yaş İzleme Endeksi 2014 yılında %36,1 olarak hesaplandı. Endeksi oluşturan temel bileşenlerden gelir güvencesi %73,3, sağlık durumu %52,5, yaşam becerisi %6 ve yaşanılan ortam %67,6 olarak hesaplandı.      

Yaşam becerisinde 93’üncü olduk

Küresel Yaş İzleme Endeksi’nin temel bileşenleri açısından 2014 yılında 96 ülke arasında yapılan uluslararası karşılaştırmada Türkiye gelir güvencesi açısından 33’üncü, sağlık durumu açısından 52’inci ve yaşanılan ortam açısından 40’ıncı sırada yer aldı. Eğitim ve istihdama bağlı hayat becerisi ve kişinin kendine yetebilme becerisi olarak tanımlanan yaşam becerisinde ise Türkiye 96 ülke arasında 93’üncü oldu.

Temel bileşenlerden gelir güvencesi ve yaşam becerisinde Norveç, sağlık durumunda Japonya, yaşanılan ortamda ise İsviçre ilk sırada yer aldı. Son sırada yer alanlar ise gelir güvencesinde Malawi, sağlık durumunda Afganistan, yaşam becerisinde Batı Şeria ve Gazze, yaşanılan ortamda ise Mozambik oldu. 

Kaynak; TÜİK

Haber Tarihi : TSİ 14.07.2015 11:32:52