KOBİ'lere toplu tahvil ihracının yolu açıldı
KOBİ’lerin finansmana daha kolay erişmesi amacıyla Borsa İstanbul önderliğinde Türkiye ve Avrupa’da ilk kez KOBİ’ler tarafından gerçekleştirilecek toplu tahvil ihracı için protokol imzalandı. İhracı TSPB, Ziraat Bankası, Akbank ve Finansbank yapacak.
KOBİ’lere uzun vadeli borçlanmaları için yeni bir kapı açıldı. Biraraya gelen KOBİ’ler artık toplu olarak tahvil ihraç edebilecek. Borsa İstanbul önderliğinde, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), Ziraat Portföy, Ziraat Bankası, Ak Portföy, Akbank, Finans Portföy ve Finansbank iş birliğiyle gerçekleştirilecek toplu tahvil ihracının protokol imza töreni, Borsa İstanbul İstinye yerleşkesinde yapıldı. Bu kapsamda, protokole imza atan aracı kurumlar vasıtasıyla bir araya gelen KOBİ’lerin her biri 1 ila 5’er milyon liralık tahvil ihracı ile toplamda 300 ile 500 milyon lira arasında bir portföy büyüklüğü oluşturarak SPK’ya başvuruda bulunacak. Onay alan KOBİ’lerin ihraç edeceği tahvil ihracını ise projede yer alan portföy yönetim şirketlerinin oluşturacağı girişim sermayesi yatırım fonu satın alıp, nitelikli yatırımcılara satacak. Söz konusu ihraçlara; KGF’nin kefalet vermesi, KOSGEB’in de maliyetler için destek olması için görüşmeler sürüyor.
Girişim sermayesi fonları kurulacak
Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nun KOBİ’lerin sermaye piyasası araçlarından yararlanmasını hedefl eyen eylem planı kapsamında, bağımsız denetimden geçen ve yatırım yapılabilir notu alan KOBİ’lerin ihraç edecekleri tahvillere, portföy yönetim şirketlerinin kuracakları girişim sermayesi yatırım fonları yatırım yapacak. Bu yıl içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan ilk ihraçta yaklaşık 100 KOBİ’nin toplamda 300 ile 500 milyon lira arasında ve bir yıldan uzun vadeli kaynağı banka kredi limitlerine ilave olarak ve teminat vermeden sağlaması hedefleniyor.
Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Kemal Yılmaz, son dönemde Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası özel sektör tahvillerinde bir patlama olduğunu anımsatarak, geçen yıl 30 milyar dolara yakın ihraç olduğunu, ancak bu ihraçları yapanlar arasında KOBİ niteliğinde şirket bulunmadığını, ihraçların minimum 50 ile 100 milyon lira arasında gerçekleştiğini kaydetti. KOBİ’lerin finansmana ihtiyacı olduğunu ve özel sektör bonolarını da kullanmak istediğini vurgulayan Yılmaz, ancak mevcut durumda KOBİ’lerin küçük montanlı yapacakları ihraçlarda maliyet ve yatırımcı ilgisi konularının çok kolay olmadığını dile getirdi.
Hedef 1 milyar liralık fon büyüklüğü
Akbank KOBİ Bankacılığı’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, bu iş birliği ile KOBİ’ler için yeni bir finansman aracını hayata geçirdiklerini belirterek, “KOBİ’lerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması için alternatif bir destek daha sunduğumuz için mutluyuz. Bu yeni KOBİ finansman yöntemiyle başlangıçta toplamda 1 milyar liralık fon büyüklüğüne ulaşmayı hedefliyoruz” dedi. AK Portföy Genel Müdürü Alp Keler ise modelin tasarlanma sürecinde Borsa İstanbul ile kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini kaydederek, “KOBİ’lerin sermayeye erişimlerini kolaylaştıracak olan devrimsel nitelikteki bu ürün, işletmelerin finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesine ciddi katkıda bulunacak” dedi.
Kaynak; Dünya Gazetesi
Haber Tarihi : TSİ 17.04.2015 09:36:59