Ekonomi Haberleri

21 Kasım 2024 Perşembe

Ekonomi Haberleri RSS

Bitkisel Ürün Denge Tabloları; 2013-2014

En yüksek yeterlilik derecesi %141,5 ile taze soğanda gerçekleşti

Toplam sebze ürünlerinde, 2013-2014 piyasa döneminde yurt içi üretimin, yurt içi talebi karşılama derecesi %107,1 olarak gerçekleşti. Toplam sebze arzının büyük bir kısmı yurt içinde tüketilirken sadece %7’lik bölümü ihraç edildi.

Kök ve yumru sebzeler grubundan taze soğan %141,5 ile en yüksek yeterlilik derecesine sahip iken bunu %113,3 ile kuru soğan ve %108,2 ile havuç izledi.

Meyvesi için yetiştirilen sebzeler grubunda, toplam sebze üretiminde en büyük paya sahip domatesin yeterlilik derecesi %112,3 olarak gerçekleşti. Bunu %108,8 ile hıyar, %108,4 ile biber takip etti.

Baklagil sebzeleri grubunda, yeterlilik derecesi baklada %101,9 ve bezelyede %100,5 iken en düşük yeterlilik derecesi %100,2 ile taze fasulyede gerçekleşti.

Seçilmiş ürünlerin yeterlilik dereceleri, 2013-2014


En yüksek yeterlilik derecesi %1 524,2 ile incirde gerçekleşti

Sert kabuklu meyvelerde, 2013-2014 piyasa döneminde en yüksek yeterlilik derecesi %586,1 oranı ile fındıkta gerçekleşti. Sert kabuklular grubunda yer alan ve kendine yeterli olan diğer ürünler ise %110,8 oranı ile kestane ve %106,6 oranı ile antep fıstığı oldu.

Turunçgiller grubunda yer alan meyvelerin tamamında kendine yeterliliğin olduğu görülmektedir. Turunçgiller üretiminde en büyük paya sahip greyfurdun yeterlilik derecesi %490,9 olurken, limon %272,8, mandalina %225,5 ve portakal %121,6 olarak gerçekleşti.

Diğer meyveler grubunda yer alan, kendine yeterliliğin oldukça yüksek olduğu ürünlerden incirin yeterlilik derecesi %1 524,2, kayısının %369,2, narın %165,6, üzümün %130,1, elmanın %130,2 ve muzun %49,9 olarak gerçekleşti.

Toplam çay arzının büyük bir kısmı kendi üretimimizden karşılanmakta olup, çayın yeterlilik derecesi %99,8 oldu.

Seçilmiş ürünlerin yeterlilik dereceleri, 2013-2014


En yüksek yeterlilik derecesi %101,8 ile buğdayda gerçekleşti


Toplam tahıl ürünlerinde, 2013-2014 piyasa döneminde yurt içi üretimin yurt içi talebi karşılama derecesi %98,8 olarak gerçekleşti. Toplam tahıl üretiminde en büyük paya sahip olan buğdayın yeterlilik derecesi %101,8, yem sanayinin en önemli girdilerini oluşturan arpanın yeterlilik derecesi %100,8, mısırın ise %86,1 olarak gerçekleşti.

Kuru baklagillerden, kendine yeterlilik oranının en yüksek olduğu ürün %96,6 ile nohut oldu. Tüketimin fazla olduğu kırmızı mercimeğin yeterlilik derecesi de %90,3 olarak gerçekleşti.

Kendine yeterli ürünlerden birisi olan patateste, yeterlilik derecesi %101,2, yurt içi talebin büyük kısmının ithalat ile karşılandığı yağlı tohumlar ürün grubundan ayçiçeğinde %59,1, soyada %9,9 ve kolzada %27,7 düzeyinde oldu.

Toplam şeker üretiminin büyük kısmı yurt içinde tüketilmiş olup, yeterlilik derecesi %109,2 olarak gerçekleşti.

Seçilmiş ürünlerin yeterlilik dereceleri, 2013-2014


Kaynak; TÜİK
Haber Tarihi : TSİ 1.04.2015 16:57:22