Ekonomi Haberleri

23 Kasım 2024 Cumartesi

Ekonomi Haberleri RSS

KOSGEB'de kayıtlı işletme sayısı 780 bine ulaştı

KOSGEB Başkanı Biçer, 2010'dan bu yana 70 bin işletmeye 1,2 milyar liralık destek sağladıklarını, veri tabanlarına kayıtlı işletme sayısının ise 780 bine ulaştığını belirtti.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer, göreve gelmesinin ardından ilk kez AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99'unu oluşturan, toplam istihdamın ise yüzde 76'sını sağlayan KOBİ'lerin ülkedeki katma değerin yüzde 55'ini meydana getirdiğine dikkati çeken Biçer, toplam yatırımların yüzde 54'ünün de KOBİ'ler eliyle hayat bulduğunu söyledi.

Biçer, bu işletmelerin ülkenin can damarları olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"2010'dan bu yana 70 bin işletmeye yaklaşık 1,2 milyar liralık destek sağladık. Son yıllarda gelişen Türkiye ekonomisini düşündüğümüzde bu çok önemli bir rakam. KOSGEB olarak girişimciliği de çok önemsiyoruz.

İnsanlar aldıkları eğitimlerden sonra yeni işlere yelken açtılar, dolayısıyla ekonomiye katkı sağladılar. Gelecek dönemde girişimciliği daha fazla geliştirmeye çalışacağız. 2 bin 500 işletmeye Ar-Ge desteği, 182 işletmeye de KOSGEB destekleriyle işbirliği-güçbirliği modelini uyguladık. KOSGEB veri tabanına kayıtlı işletme sayısı yaklaşık 780 bine ulaştı." 

"Yeni Türkiye için sahaya iniyoruz"

Başkan Biçer, KOBİ'leri her alanda desteklemeye devam edeceklerini vurgulayarak, "Geçmiş yıllara baktığımızda destek çeşitlerimiz biraz daha arttı. Destekleri olabildiğince KOBİ'lere ulaştırmaya çalışacağız çünkü oralara ne kadar kısa sürede ulaşabilirsek, ekonomiye de o kadar hızlı katkı sağlarız" diye konuştu.

Küçük bir işletmenin büyüyüp ihracat yapabilir noktaya gelmesinin bir başarı hikayesi olduğuna işaret eden Biçer, KOSGEB'in bu hikayeyi iyi anlatabilmesi durumunda bunun, yeni hikayelere de model olacağını kaydetti. 

Biçer, bu noktada insanlara dokunmanın büyük bir önem taşıdığının altını çizerek, "Sahada üretici ve girişimcinin yanında olacağız. Bizimle işbirliği yapabilecek her türlü kurum, kuruluş, meslek odaları ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapmak için personelimizi onlarla irtibat noktalarında sahaya süreceğiz. Gelecek dönemde 'Yeni Türkiye' hikayesini ancak bu yolla yazabiliriz" değerlendirmesinde bulundu. 

"KOSGEB kurslarıyla 17 bin kişi girişimci oldu"

KOSGEB Başkanı Biçer, girişimcilikte en temel hususlardan birinin de eğitim olduğunu söyledi. Girişimcilik niyeti olanların bu konudaki eğitimleri almasının önemine değinen Biçer, şöyle devam etti: 

"Girişimci olacakların, girişimcilik kurslarını tamamlamaları gerekiyor. Girişimci olmak isteyen kişinin, o işin getireceği fayda ve zararları iyi hesap etmesi gerekiyor. Girişimcilik kursları bunu sağlıyor.

Kursu ziyaret ettiğimde bir arkadaş, işletme kurma niyetiyle girişimcilik eğitimi aldığını ancak kurs sonunda işletme kurmaktan vazgeçtiğini söyledi. Çünkü daha bilinçli hale geliyorsunuz. Bu kişi o alanda ticaret ya da iş yapmaya çok meyilli olmayabilir, belki başka bir alana kendisini kaydıracak. Girişimciler, kursta hedefini daha belirgin hale getiriyor. Dolayısıyla kursları ve eğitimleri tamamlamak girişimciliğin ön şartı.

KOSGEB destekli kurslarla 17 bin kişi girişimci oldu. Gelecek dönemde girişimciliği daha da fazla geliştireceğiz. Girişimcilerimizi özendirecek desteklerimizi de bütçe imkanlarımız çerçevesinde iyileştirmeye çalışacağız."

"Kaynaklar etkin kullanılmalı"

Biçer, girişimciliği ve girişimciyi desteklemenin devletin görevlerinden biri olduğunu belirterek, bu noktada kaynakların etkili kullanılmasının önemine dikkati çekti.

Girişimciliği daha bilinçli hale getirmek istediklerini ifade eden Biçer, "Kaynaklar hedefe vurmuyorsa belli bir dönem kullanmakta imtina edebilirsiniz, sınırlayabilirsiniz, hedefi değiştirebilirsiniz. Bizim için öncelikli olan girişimciliğin daha bilinçli, istekli ve hedefe ulaşacak şekilde yapılması. Girişimcilikte nokta atışı yapmak istiyoruz" dedi.

Kaynak; Anadolu Ajansı

Haber Tarihi : TSİ 9.03.2015 10:05:37