Yumurtanın paketlenmesinden muhafazasına, depolanmasından taşınma ve pazarlanmasına ilişkin standartlar yeniden düzenlendi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğ, yumurtacı tavuklardan elde edilmiş kabuklu yumurtanın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde paketlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanmasında dikkate alınacak usul ve esasları düzenliyor.
Buna göre, yumurtanın, sağlıklı hayvanlardan elde edilmesi ve kendine has tat, koku ve renkte olması gerekiyor.
Doğal renk ve kokusunu kaybetmiş, çürümüş, kokuşmuş yumurta ile kuluçka işlemi uygulanmış yumurta doğrudan tüketime sunulamayacak ve gıda sanayiinde kullanılamayacak.
Kırık yumurtadan, yumurta ürünlerinin üretimi de dahil olmak üzere, gıda maddelerinin üretiminde yararlanılamayacak.
Katkı maddeleri, bulaşanlar, pestisit kalıntıları, veteriner ilaçları kalıntı düzeyleri, hijyen, ambalajlama, etiketleme ve işaretleme konularında ilgili mevzuata uygunluk şartı aranacak.
Etiketleme ve işaretleme işlemleri kapsamında ayrıca A sınıfı yumurtada işletme ve kümes numarası ile yumurtlama tarihi kolayca görülebilir, okunaklı ve en az 2 milimetre yükseklikte olacak şekilde yumurta kabuğu üzerine damgalanacak.
İşletme ve kümes numarası ile yumurtlama tarihi kümeste veya gerekli tedbirleri almak şartıyla aynı işletmeye ait tasnif veya paketleme tesisinde yazılacak. Kümes ve işletme numarası ile yumurtlama tarihi yazılmamış olan A sınıfı yumurta toptan veya perakende olarak satışa arz edilemeyecek.
Yumurtanın üzerindeki işletme ve kümes numaralarının ve yumurtlama tarihinin kontrolünde okunabilirlik yönünden tolerans her bir hazır ambalajın içerisindeki yumurtaların yüzde 20’si olarak uygulanacak.
A sınıfı yumurtanın ağırlık ve özellik sınıfları etikette, ürün adı ile aynı yüzde belirtilecek. Özellik sınıfı belirtilirken “A sınıfı” ifadesi veya “A” harfi kullanılacak. A sınıfı yumurtanın ağırlık sınıflarını simgeleyen harfler en az 2 milimetre yükseklikte olmak ve çevresinde en az 12 milimetre çapında bir çember bulunmak koşulu ile yumurta kabuğu üzerine de damgalanabilecek.
A sınıfı yumurtanın ağırlık sınıfları, harflerle veya bunlara karşılık gelen ifadelerle veya her ikisiyle belirtilecek. Ayrıca ilgili ağırlıklar da verilebilecek. Ağırlık sınıfları farklı renk, sembol, ticari marka veya başka bir gösterim şekliyle alt sınıflara bölünemeyecek.
SON TÜRETİM AÇIKÇA YAZILACAK
A sınıfı yumurtanın etiketinde son tüketim tarihi “.....tarihine kadar tüketilmelidir” veya “..........tarihinden önce tüketilmelidir” ifadeleri kullanılarak yazılacak.
A sınıfı yumurta, yumurtlama tarihinden itibaren 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılacak. A sınıfı yumurtanın son tüketim tarihi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla olamayacak. Eğer yumurtlama tarihi farklı olan yumurtalar aynı paket içinde satışa sunuluyorsa, son tüketim tarihi belirlenirken ilk yumurtlama tarihi dikkate alınacak.
Kaynak; Ntvmsnbc
Haber Tarihi : TSİ 23.12.2014 10:52:15