Kadın istihdamı artıyor
TEPAV İstihdam İzleme Bülteni'nin 32. sayısı yayımlandı. Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu verileri kullanılarak kadın istihdamı da geniş bir şekilde değerlendirilen bültene göre, sigortalı ücretli kadın istihdamına sektörel bazda bakıldığında 76 bin artışla bina ve çevre düzenleme faaliyetleri en çok artış yaşanan sektör oldu. Bu sektörü 32 bin artışla perakende ticaret, 25 bin artışla yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri ve 20 bin artışla eğitim sektörleri takip etti.
İmalat sanayinde istihdam edilen sigortalı ücretli kadın sayısında geçen yıla göre yaklaşık 50 bin artış görüldü. Kadın istihdamının en fazla arttığı imalat sanayi sektörü 16 bin artışla giyim eşyaları imalatı sektörü oldu. Bu sektörü gıda ürünleri imalatı, fabrikasyon metal ürünleri imalatı, makine ve ekipman kurulumu ve onarımı ve elektrikli teçhizat imalatı sektörleri takip etti.
Sigortalı kadın çalışan sayısı en hızlı Batman'da arttı
Sigortalı ücretli kadın istihdamında geçen yıla göre 81 ilin genelinde 223 bin istihdam artışı olmasına rağmen 16 ilde azalma yaşandı. Geçen yıla göre kadın istihdamının en çok azaldığı il Van oldu. Artış yaşanan illerin başında ise 85 binlik istihdam artışıyla İstanbul geldi. İstanbul'u 23 bin istihdam artışı ile Ankara izledi.
Kamuda çalışan kadın sayısı oranında yüzde 41 ile İzmir ilk sırada yer aldı. İzmir'i, İstanbul, Antalya, Bursa, Denizli ve Aydın takip etti. Türkiye genelinde kadın kamu çalışan sayısının toplama oranı ise yüzde 33,5 oldu. Kadın kamu istihdamı oranının en düşük olduğu il yüzde 11,6 oran ile Hakkari olarak belirlendi. Hakkari'den sonra kadın kamu çalışanı oranı en düşük olan iller Şırnak, Siirt, Bingöl, Tunceli ve Bitlis oldu. Kadın kamu çalışanı en çok Doğu Anadolu Bölgesi'nde azaldı. Kadın kamu istihdamı oranının en düşük olduğu 15 ilin 12'sini Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki iller oluşturdu.
Kadın Esnafta Bilecik ve Eskişehir lider
İldeki kadın esnaf sayısının ildeki toplam esnaf sayısına oranına bakıldığında Bilecik'in ve Eskişehir'in yüzde 27,3 ile kadın esnaf sayısı oranının en yüksek olduğu iller olduğu görüldü. Bilecik ve Eskişehir'i, İzmir, Yalova, Uşak ve Çanakkale takip etti. Kadın esnaf sayısının en düşük olduğu il ise yüzde 5,4 ile Siirt oldu. Siirt'i Şırnak, Bitlis, Van, Ağrı ve Hakkari takip etti. Kadın esnaf sayısı yoğunluğunun en düşük olduğu 15 ilin 13'ü Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde. Sigortalı kadın çalışan sayısında olduğu gibi kadın esnaf sayısında da Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin geri kaldığı görüldü. Kadın esnaf sayısının en düşük olduğu 15 il içerisinde yer alan Kilis ve Bayburt dikkat çekti.
Kadın çiftçide Rize ilk sıradaki yerini korudu
Kadın çiftçi sayısının ildeki toplam çiftçi sayısına oranına bakıldığında yüzde 44,6 ile Rize ilk sırada yer aldı. Rize'nin ardından Karabük, Bartın, Burdur, Zonguldak ve Trabzon geldi. Kadın çiftçi sayısı yoğunluğunun en düşük olduğu illerin başında ise Siirt geldi. Siirt'i Van, Ağrı, Bitlis, Diyarbakır ve Kars takip etti.
81 ilin 22'sinde kadın istihdam oranı Türkiye genelinin üzerinde
Kadın istihdamının ildeki toplam istihdama oranında yüzde 33,1 ile Edirne'nin kadın istihdamı en yüksek il olduğu görüldü. Edirne'yi Denizli, Kırklareli, İzmir, İstanbul ve Giresun takip etti. İldeki kadın istihdam yoğunluğunun en az olduğu il ise yüzde 6,5 ile Şırnak oldu. Şırnak'ı Bitlis, Siirt, Mardin, Van, Ağrı ve Bingöl takip etti.
Kaynak; Dünya Gazetesi
Haber Tarihi : TSİ 1.12.2014 09:37:07