Ticaret hacminin 25 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bu yıl Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ticaret hacminin hacminin 25 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini ifade etti.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bu yıl Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ticaret hacminin hacminin 25 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini ifade etti.
Ekonomi Bakanlığında, Nijer Devlet Bakanı ve Planlama Toprak İdaresi ve Toplumsal Kalkınma Bakanı Amadou Boubacar Cisse'nin katılımıyla Türkiye-Nijer Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 1. Dönem Toplantısı imza töreni düzenlendi.
Törende konuşan Yılmaz, Türkiye ile Nijer'in coğrafi olarak birbirine uzak olsa da dost ve kardeş iki ülke olduğunu söyledi. İkili ilişkilerin son dönemde artan ziyaretlerle daha da ileri boyuta taşındığını belirten Yılmaz, Türkiye'nin 2002'den bu yana önemli bir ekonomik dönüşüm geçirerek, dünyanın sayılı ekonomileri arasına girdiğini ve ekonomik büyümesini sürdürdüğünü ifade etti.
Türkiye'nin ekonomik kalkınma sürecine Afrika ülkelerini de dahil etmeyi amaçladığını kaydeden Yılmaz, "2003'te Afrika kıtasında 12 olan büyükelçilik sayısı 35'e, ticaret müşavirliği sayısı ise 11'den 26'ya, TİKA'nın ofisi sayısı 3'ten 11'e çıkarıldı. Bu stratejinin ticaretimize de olumlu yansımaları oldu, 2003'te Afrika kıtası ile 5,4 milyar dolar olan ticaret hacmi yüzde 300'den fazla artarak 2013'te 23,4 milyar dolara ulaştı. 2014 yılında da Afrika ülkeleri ile ticaret hacmimizin 25 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Nijer'e tarım anlaşması daveti
Nijer ile ticaret, yatırım, bilim, sanayi, çevre, ormancılık, sağlık gibi alanlardaki işbirliği olanaklarının KEK toplantısı vesilesiyle ele alınmasından büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Yılmaz, 2013'ün mart ayından bu yana Niamey'de temsilcilik açarak, faaliyete geçen TİKA Proje Koordinasyon Ofisi desteğinin artarak devam edeceğini vurguladı. Nijer'in tarımsal kalkınmasına yönelik çabaları takdirle takip ettiğini belirten Yılmaz, iki ülke arasında Tarım Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı'nın imzalanması için Nijer heyetini Türkiye'ye davet etti.
Türkiye ve Nijer arasındaki ikili ilişkilerin, son yıllarda geliştiğine dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu:
"2002'de yalnızca 815 bin dolar olan ticaret hacmimiz, 2013'te 46 milyon doları aştı. Ancak olması gereken seviye itibarıyla bu rakam hala düşük, bu rakam daha da artmalı. Nijer'e genelleştirilmiş tercihler sistemi kapsamında gümrük vergisiz veya indirimli oranlarla ülkemize ithal imkanı sağlıyoruz, serbest ticaret alanı tesis edilmesi için çaba sarfediyoruz, Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması akdetmek istiyoruz. Türk-Nijer İş Konseyinin bir an önce faaliyete geçmesini diliyoruz. Ayrıca görüşmelerde Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması ve Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması müzakerelerinin en kısa süre içerisinde başlatılması yönünde mutabık kalındı."
Enerjide işbirliği çağrısı
Yılmaz, enerjinin işbirliği konusunda çok kritik ve önemli alanlardan biri olduğunun altını çizerek, Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ (TPIC) ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) petrol ve petrol ürünleri ticareti konusunda ve diğer alanlarda işbirliğine açık olduğunu ifade etti. Bu çerçevede, madenler ve enerji ve hidrokarbon alanlarında iki ayrı uygulama anlaşması imzalanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından bir heyetin de yakın zamanda Nijer'i ziyaret etmeyi planladığını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının, bugüne kadar Afrika'da 53 milyar doları aşan bin 66 proje, Nijer'de ise 6,4 milyon dolarlık iki proje üstlenildiğine değinen Yılmaz, bu rakamı çok daha üst seviyelere çıkarmak istediklerini kaydetti.
Türkiye-Nijer Ticaret, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komisyonu I. Dönem Toplantısı Tutanağınının, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da gelişebilmesi için önemli bir basamak ve yol haritası olacağına işaret eden Yılmaz, "Bu tarihi bir tutanak, ilk defa böyle bir anlaşmayı aramızda akdetmiş olacağız." dedi.
Kaynak; Anadolu Ajansı
Haber Tarihi : TSİ 6.11.2014 16:21:18