Ülkeler, şirketler veya insanlar; için iş hayatında tek bir kural olduğuna inanan hiperaktif akıl hocası Paul Rigby, “Rehavete kapılan fırsatı kaçırır” vurgusunu yapıyor
Sürdürülebilir değişimin ‘hiperaktif akıl hocası’olarak görülen Paul Rigby, “Değişim vagonuna ne kadar kalabalık bir ekip alırsanız, başarıya o kadar çabuk ulaşırsınız” diyor. Ülkeler, şirketler veya insanlar; için iş hayatında tek bir kural olduğuna inanan Rigby, “Rehavete kapılan fırsatı kaçırır” vurgusunu yapıyor.
Dünya genelinde 4 kıta ve 50 ülkede workshoplar veren, her sene ortalama 25 ülkeye workshop için giden Paul Rigby ve penguenleri 29-30 Eylül ve 1-2 Ekim tarihlerinde İstanbul’da workshop ve sertifika programı ‘Leading Change’i gerçekleştirmişti. Gelen talepler üzerine Rigby, 27-28 Kasım tarihlerinde İstanbul’a tekrar seminer için gelecek.
Değişim herkesin günlük işinin bir parçası olacak
Değişimi bir takım sporu olarak gören Rigby, DÜNYA’nın sorularını yanıtlarken önce kendi felsefesine göre ‘lider’ tanımı yaptı, ardından gördüğü değişim fırsatlarını anlattı. Rigby, “Gerçek liderler insanlara değişmelerini söylemezler. Değişim yolundaki engelleri ortadan kaldırarak onlara yardımederler” ifadelerini kullanırken “Değişimi yönetmek yerine ona liderlik etmeliyiz. Değişimi kucaklayın, egonuzun engel yaratmasına izin vermeyin, değişim vagonuna ne kadar kalabalık bir ekip alırsanız, başarıya o kadar çabuk ulaşırsınız. Geleceğin liderlik stili, sade ve az katmanlı hiyerarşik yapılar doğuracak. Bu sayede, daha süratli karar alabilen, hızlı ve çevik şirketlerin sayısı artacak. Değişim herkesin günlük işinin bir parçası haline gelecek” dedi. Rigby'nin en dikkat çeken özelliği ise, liderliği anlatırken buzulları ve buzulların doğal canlıları penguenleri kullanıyor olması.
“Günümüz dünyasında güncelliğini yitiren her şey, eriyen bir buzdağını temsil edebilir” diyen Rigby,“Er ya da geç, size büyük başarılar getiren mevcut iş yapma biçimleriniz ömrünü tamamlayacak, yeni buzdağını keşfedip oraya göç edemeyen her şirket tarihe gömülecek. Buzulların erimesi değişimin zorunluhale gelmesini ve mecbur kalmadan önce değişime hayat verirseniz yaşamınızı sürdürebileceğiniz anlamına geliyor. Penguenler de çalışanların tamamını temsil ediyor. İcraatın başında yer alan tepe yönetimi '10'lar Grubu' ile özdeşleşiyor. Hikayede öne çıkan farklı karakterler ise kurumsal bir yapıda yer alan üst ve orta kademeye denk düşüyor. Birlikte değişim hareketini başlatıyorlar” diye konuştu.
Neden penguenler sorusuna ise Rigby şu cevabı veriyor: “Penguenler, son derece hızlı yüzerler ve denizde hızlı olmak zorundadırlar, çünkü katil balina ve deniz leoparları sürekli onları avlamaya çalışır. Karada yavaştırlar, ancak zaten orada hıza ihtiyaçları yoktur, karada onlara tehlike arz eden bir düşmanları yoktur. Penguenler değişim için önemli bir örnektir; takım halinde hareket ederler ve dediğimiz gibi değişim bir takım sporudur.”
Afrika’da devasa bir gelişim fırsatı var
“Buzulların erimesi”nin sunduğu fırsatları sorduğumuzda Rigby, “Geçtiğimiz 10 yılda Afrika kıtasında muazzam değişimler yaşandı. Herkes Çin ve Hindistan’ı konuşuyor elbette, ancak bana göre Afrika’nın müthiş bir potansiyeli var” değerlendirmesini yaptı.
‘Su’ için yapılacak her girişimin önü açık
Geleceğin lider özelliklerini tanımlayan Rigby, potansiyel gördüğü iş fırsatlarını ise şöyle anlatıyor: “Dünyada önemli bir su kıtlığı var. Bu konuda yapılacak her türlü girişimin önü açık. Su kıtlığına paralel gezegenin kirlenmesini durduracak her şey önem kazanacak. Devam edersek tarım ve hayvancılık, dünyanın hızla artan nüfusuyla beraber kritik olmaya devam edecek. İleri teknoloji ve bunu yönlendiren alet ve aygıtlar, bugün yaşanan hızlı değişimin temel taşları. Henüz bu çağın nereye kadar süreceğini bilmiyoruz. Sürekli şaşırmaya devam ediyoruz. ” Rigby’nin 27-28 Kasım’daki workshobu hakkında ayrıntılı bilgi: www. meanderconsulting.com’dan bulunabilir.
Kaynak; Dünya Gazetesi