Ekonomi Haberleri

25 Nisan 2024 Perşembe

Ekonomi Haberleri RSS

İran ile ticari işbirliği imkanları TOBB'da masaya yatırıldı

İran Ekonomi Semineri TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirildi. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç, İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli ve Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan’ın açılış konuşmalarını yaptığı toplantıda Jahan Parsian International Investment Company Genel Müdürü Mohammad Reza Jahan Biglary de İran’daki yatırım imkanlarına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.​

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç, dost İran ile ekonomik işbirliğinin daima geliştirilmesine destek olduklarına vurgu yaparak İran’ ın çeşitli kurumlarıyla uzun yıllardır yakın işbirliği içinde olduklarını anlattı.

Türkiye ile İran’ın güçlü bir dostluğu ve 375 yıldır değişmeyen sınırları bulunduğunu ifade eden Bilgiç, “Son birkaç yıldır tüm dünyada ve en önemlisi bölgemizde önemli değişimler ve hareketlilik yaşanıyor.

Biz bu coğrafyaya yön veren önemli iki ülke olarak, bu değişim sürecini çok iyi anlamak ve adımlarımızı buna göre atmak zorundayız. Ve bu süreçten güçlü şekilde çıkmak için aramızdaki kültürel ve tarihi bağları çok boyutlu bir işbirliğine dönüştürmemiz gerekiyor.  Biliyoruz ki bunun yolu da, daha fazla işbirliğinden, daha fazla ticaretten ve daha fazla karşılıklı yatırımlardan geçiyor” diye konuştu.

-“Tercihli Ticaret Anlaşması ticareti artıracaktır”

2012 yılında 22 milyar Dolar ile ticari ilişkilerde zirve sayılacak yüksek bir ticaret hacmine ulaştıklarını belirten Şahin Bilgiç, 2011 yılına göre yüzde 30 artış sağladıklarını ancak, 2013 yılında ciddi bir düşüşle karşılaştıklarını açıkladı. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç şöyle konuştu: “14,6 milyar Dolar olarak gerçekleşen 2013 yılındaki ticaret hacmimiz 2014’ün ilk 8 ayında 9 milyar Dolar olarak gerçekleşti. Ülkelerimiz arasında Ocak ayında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşmasının geçtiğimiz ay yürürlüğe girmesiyle, eski seviyelerimizin de üstüne kolayca çıkabileceğimize inanıyorum. İran ve Türkiye gibi bölgede, çıtaları her geçen gün yükselten, hedefleri olan iki ekonomik güç için bu zor değildir.

Bu doğrultuda, Türkiye ve İran uzmanlaşmış oldukları sektörlerde ve alanlarda birbirlerini tamamlayabilir, eksikliklerini giderebilir, ortak katma değer yaratabilir.”

-İran’daki yatırım imkânları

İran’daki yatırım imkânları hakkında bilgi almak üzere bu toplantının düzenlendiğini söyleyen Bilgiç şöyle devam etti: “Türkiye olarak İranlı işadamlarının da ülkemizde yatırım yapmalarından memnuniyet duyacağımızı belirtmek isterim. Bugün, İtalya ve Çin’in arasındaki en büyük sanayi üretim kapasitesine sahip olan Türkiye, dünyanın en büyük 17. ve Avrupa’nın en büyük 6. ekonomisidir.

Türkiye son 10 yılda sanayi, istihdam, hizmet ticareti, ihracat kalemleri ve turizm gibi alanlarda önemli atılımlar gerçekleştirmiştir. Türkiye son beş yılda gerçekleşen ekonomik reform süreci ile sadece yabancı sermaye için cazip hale gelmekle kalmamış, bu süreçte 50 milyar dolardan fazla yabancı yatırım çekmiştir.  Son 5 yılda ortalama yüzde 5 büyüyen İran’ın önümüzdeki dönemde elektrik ihtiyacının hızla artacak olması, İran’da elektrik enerjisi üreten santrallere olan ihtiyacı artıracaktır.

İran’ın artan enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla ortak yatırımlar Türk ve İran şirketleri için önemli bir işbirliği fırsatı olacaktır. Ayrıca, ülkelerimiz arasındaki demiryolunun iyileştirilmesi de ortak çıkarımızadır.

Bildiğiniz üzere, İpek Yolunun Yeniden Canlandırılması perspektifinde İran ve Türkiye aynı güzergâhlarda yer almaktadır. Amaçlarımız ortaktır ve alternatifler aranmadan huzurlu bir şekilde ticaret gerçekleştirmemiz için önümüzde engel olmamalıdır.

Ticaret ve enerji yolunun geçtiği yerden barışın ve refahın da yolu geçer. Bu kapsamda, İran ve Türkiye arasında lojistik alanındaki ikili ve transit geçişlerin herhangi bir fark gözetmeksizin cazip hale getirilmesi, ulaştırma sorunlarının ve engellerinin tümden kaldırılması, ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi açısından son derece önemlidir.”

-İkili görüşmeler

 İran Ekonomi Semineri’nin son bölümünde ise 250’yi aşkın ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi. Bu kapsamda Alfa Grup ile Parsian Farda Investment Financial Counsellors Institute firması karşılıklı işbirliğini geliştirici bir anlaşma imzaladılar. 

Kaynak; TOBB

Haber Tarihi : TSİ 24.10.2014 13:11:57