Ekonomi Haberleri

23 Nisan 2024 Salı

Ekonomi Haberleri RSS

Merkez Faiz İndirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ölçülü faiz indirimlerini sürdürerek, bir hafta vadeli repo faizini 50 baz puan düşüşle yüzde 8.25'e çekti. TCMB üst üste üçüncü ayda gerçekleştirdiği faiz indirimi ile politika faizini toplamda 175 baz puan indirmiş oldu. TCMB geçen ayda da olduğu gibi politika faizindeki indirimin nedeni olarak son aylarda küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi gösterdi.

Alt bant indi, üst bant değişmedi

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faiz oranı ise yüzde 8'den yüzde 7.5'e indirirken, faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faiz oranını ise yüzde 12'de sabit bıraktı. Uzmanlar, TCMB’nin faiz koridorunun üst bandında değişikliğe gitmemiş olmasının, bankanın kalıcı bir indirim seyrine henüz ikna olmadığının bir işareti olduğunu bildiriyorlar. Merkez Bankası enflasyondaki düşüş sürdüğü ve küresel piyasalardaki likidite koşulları uygun olduğu sürece faiz indirimlerinin devam edeceği sinyali vermişti.

Kararın ardından TCMB'nin güncel bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8.25, gecelik marjinal fonlama oranı yüzde 12, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11.50, borçlanma faiz oranı ise yüzde 7.50 seviyesinde bulunuyor.

PPK açıklamasında geçen yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımalarının kademeli olarak azaldığına dikkat çekilerek, "Son dönemde enflasyonun düşüş hızını sınırlayan temel faktör gıda fiyatlarındaki yüksek seyir olmuştur. Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, son aylarda küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de göz önüne alarak, bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirime gitmiştir" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurların yakından izleneceği ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği belirtildi.

Kaynak; Dünya Gazetesi

Haber Tarihi : TSİ 18.07.2014 16:14:42