Ekonomi Haberleri

18 Nisan 2024 Perşembe

Ekonomi Haberleri RSS

Kuraklığa İlk Önlem İthalat

Hükümet, kuraklığa karşı ilk önlem olarak fiyat artışı beklenen 4 üründe sıfır gümrükle ithalat kararı aldı. 19 Nisan tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı'na göre Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), sıfır gümrükle toplam 4.2 milyon ton buğday, arpa, mısır ve pirinç ithal edecek.

Bakanlar Kurulu'nun “Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü'nce Kullanılmak Üzere Buğday, Arpa, Mısır ve Pirinç İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulaması Hakkında Karar”ına göre, 2.5 milyon ton buğday, 1 milyon ton arpa, 500 bin ton mısır ve 200 bin ton pirinç sıfır gümrükle ithal edilecek.

Bu karar kapsamında yapılacak ithalat için Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'nce ithal lisansı düzenlenecek. İthalat lisansları buğday, arpa ve mısır için 31 Mayıs 2016'ya kadar pirinç için düzenlenen ithalat lisansı ise 1 Eylül 2016'ya kadar geçerli olacak.

Üretim yüzde 20 azalacak

Özellikle İç Anadolu, Trakya, Doğu ve Güneydoğu'da yağışların az olması nedeniyle yaşanan kuraklığın etkisi ile hububat üretiminin ülke genelinde yüzde 20 oranında azalması bekleniyor. Hükümet, geçen yıl rekor üretimin gerçekleştiği hububatta bu yıl kuraklığın etkisi ile sorun yaşamamak için Toprak Mahsulleri Ofisi'ne sıfır gümrükle ithalat yetkisi getirdi. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin piyasadaki gelişmeleri ve fiyat değişimine bağlı olarak ithalat yetkisini kullanacak. Üretimdeki düşüş nedeniyle fiyat yükseldiğinde ithalat silahı böylece devreye sokulacak.

Kaynak; Dünya Gazetesi

Haber Tarihi : TSİ 22.04.2014 17:11:19