Ekonomi Haberleri

26 Nisan 2024 Cuma

Ekonomi Haberleri RSS

Ek Mali Tablolara ve Yıllık İşletme Cetvelinin Verilmesine İlişkin Hatırlatma.

Ek Mali Tablolara ve Yıllık İşletme Cetvelinin Verilmesine İlişkin Hatırlatma.

Bu sirkülerimizde, ek mali tablolara ve sanayi işletmeleri tarafından yıllık işletme cetvelinin verilmesine ilişkin hatırlatmalar yer almaktadır.

1) Ek Mali Tabloların Düzenlenmesi 

Bilindiği üzere, 3 Sıra No.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği ile ek mali tabloları düzenlemek zorunda olan işletmelerin belirlenmesinde, aktif toplamı ve net satışlarının toplamının belirli bir rakamı aşması kriteri getirilmiştir. Bu hüküm uyarınca, aktif toplamı veya net satışları toplamı belirli bir tutarı aşan mükellefler ek mali tabloları düzenlemek zorundadırlar.

Söz konusu hadler, Maliye Bakanlığınca ayrıca bir belirleme yapılmadığı takdirde, her yıl bir önceki yıl için Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca tespit edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanmaktadır. 

Buna göre, 2016 yılı aktif toplamı 14.613.300 TL’nin veya net satışları 32.473.700 TL’nin (herhangi birini aşmış olanlar) üzerinde olan mükellefler 2017 yılında verecekleri beyannamelerine Kar Dağıtım Tablosu (ek mali tablo)’nu eklemeleri gerekmektedir. 

2) Sanayi İşletmeleri Yıllık İşletme Cetvelini Nisan Ayı Sonuna Kadar Bakanlığa Vermek Zorundadır.

6948 No.lu Sanayi Sicili Kanunu’nun 5. maddesi gereği, sanayi işletmeleri bir önceki yılla ilgili faaliyetlerinin yer aldığı yıllık işletme cetvellerini yılsonundan itibaren 4 ay içinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına (il Müdürlüğüne) vermek zorundadırlar. Maliye Bakanlığınca kendilerine özel hesap dönemi tayin edilen sanayi işletmeleri ise hesap devresi sonundan itibaren en geç 4 ay içinde senelik işletme cetvellerini bildirmek zorundadırlar. 

Yıllık işletme cetveli, e-Devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda verilmektedir.

Kaynak; www.verginet.net

Haber Tarihi : TSİ 3.04.2017 13:37:11