Ekonomi Haberleri

19 Nisan 2024 Cuma

Ekonomi Haberleri RSS

Bireysel Emeklilik Sistemine Otomatik Katılımda İşveren Yükümlülüklerine İlişkin Başbakanlık Genelgesi Yayımlandı.

Bireysel Emeklilik Sistemine Otomatik Katılımda İşveren Yükümlülüklerine İlişkin Başbakanlık Genelgesi Yayımlandı.

Numara : 118
 

Tarih : 28.11.2016

VERGİ SİRKÜLERİ

NO: 2016/118

KONU: Bireysel Emeklilik Sistemine Otomatik Katılımda İşveren Yükümlülüklerine İlişkin Başbakanlık Genelgesi Yayımlandı.

  

26 Kasım 2016 tarihli ve 29900 sayılı Resmi Gazete’de Bireysel Emeklilik Sistemine otomatik katılımda işveren yükümlülüklerine ilişkin 2016/26 Sayılı Başbakanlık Genelgesi yayımlandı.

 

Bilindiği üzere, kamuoyunda "zorunlu bireysel emeklilik" olarak da ifade edilen otomatik katılım uygulaması, 25 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6740 sayılı Kanun’un Ek 2'nci maddesi uyarınca 1.1.2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. Diğer taraftan aynı Kanun ile Bakanlar Kurulu’na emeklilik planına dâhil edilecek işyerleri ile çalışanları belirleme yetkisi verilmiştir.

 

2016/26 Sayılı Başbakanlık Genelgesi’nde, yürürlüğüne kısa süre kalan söz konusu uygulamanın işverenlere getirdiği yükümlülüklere değinilmektedir. 

Genelde işverenlerin öncelikle;

  • Otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda Hazine Müsteşarlığı tarafından yetkilendirilmiş bir veya birden fazla emeklilik şirketiyle anlaşmak,

  • Merkez ve/veya taşra birimleri adına emeklilik sözleşmesi imzalanmasına ilişkin olarak yetkili yöneticilerini belirlemek,

  • Kapsamda yer alan çalışanlarına emeklilik planı sunmak ve çalışanın ücretinden keseceği katkı payını emeklilik şirketine aktarmak

zorunda olduğuna değinilmiştir.

Öte yandan yine aynı Genelgede, işverenin, söz konusu katkı payını zamanında emeklilik şirketine aktarmaması veya geç aktarması sonucu çalışanın birikiminde oluşacak parasal kayıplardan sorumlu olacağı belirtilmiştir. 

Konu hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için www.hazine.gov.tr adresinde yayımlanan ve 2016/107 No.lu sirkülerimizle duyurusu yapılan "İşverenlere Yönelik Otomatik Katılım Sistemi Tanıtım Kılavuzu"nu inceleyebilirsiniz.

Kaynak; verginet.net

Haber Tarihi : TSİ 29.11.2016 10:02:32