Ekonomi Haberleri

25 Nisan 2024 Perşembe

Ekonomi Haberleri RSS

Makinede ‘Almanya pazarı' tartışması

İhracat Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kızartıcı; sektörün, “Almanya hedef pazar olsun” talebine, “Konu değerlendirilebilir” cevabını verdi.
Endüstri 4.0’ın kalbi Almanya’daki fuarda küresel makine ticaretindeki payı (%0.5) ile kıyas kabul etmeyecek kadar büyük (en çok katılım sağlayan 5. ülke) varlık gösteren Türk makine sektörü, devletin kendilerini “yeterince” desteklememesinden şikayetçi. İki önemli konu var: Sektöre göre Almanya 1. sırada hedef pazar. Devlete göre ise ‘hedef’ değil ‘öncelikli’ pazar! Makineciler, “Sektörün teknolojik öncüsü, %16.3 payla makine ticaretinin en büyük ülkesi Almanya ile iş yapmanın, sadece iş değil aynı zamanda teknolojik gelişme için bir çıpa” olduğu görüşünde. Devlet bakışını değiştirmeli, sektör hedef pazar desteğinden yararlanmalı. İkinci konu yerli makineye bakış…

MTG Üyesi Ali Eren, “Devlet Türk makinesine güvenmiyor. Bürokrasi bizi tercih etmiyor. Bakanlık projelerinde Türk makinesinin tercih edilmemesinin kalite ve fiyatla ilgili bir gerekçesi yok. Alman makinecilerin örgütü VDMA’nın başkanı her ay Başbakan Merkel’le kahvaltı eder. Türkiye’de devlet bizi dinliyor ama herkes gibi dinliyor“ diye konuştu.

Kaynak; Dünya Gazetesi
Haber Tarihi : TSİ 28.04.2016 10:36:13