Ekonomi Haberleri

16 Nisan 2024 Salı

Ekonomi Haberleri RSS

Güneş paneli ithalatına gözetim

Artık yüksek vergiye tabi olmadan güneş paneli ithal edebilmek için Ekonomi Bakanlığı'nca düzenlenecek gözetim belgesine sahip olmak gerekecek. Rüzgar türbinine ise yatırım önceliği getirildi.

Türkiye, güneş paneli ithalatına yönelik gözetim uygulaması başlattı. Diğer taraftan rüzgar türbinine yatırım önceliği tanındı.

Ekonomi Bakanlığı'nın İthalatta Gözetim Uygulamasına İlişkin Tebliğ'i (Tebliğ no: 2015/9) Resmi Gazete'de yayınlandı. 

Tebliğ, güneş paneli ithalatında ileriye yönelik olarak yürütülecek gözetim uygulamasına ilişkin usul ve esasları içeriyor. Tebliğde gözetime tabi ürün şöyle tarif ediliyor: Güneş pili (solar) (bir modül halinde birleştirilmiş veya panolarda düzenlenmiş olsun olmasın) (Yalnız güneş panelleri). 

BELGE ALMAYANA YÜKSEK KDV

Tebliğ'e göre bundan böyle yüksek vergiye tabi olmadan güneş paneli ithal edebilmek için Ekonomi Bakanlığı'nca (İthalat Genel Müdürlüğü) düzenlenecek gözetim belgesine sahip olmak gerekecek. Gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince gözetim belgesi aranacak. Belgenin bir örneği gümrük beyannamesine eklenecek. 

ALTI AYLIĞINA BELGE ŞART

Gözetim belgesi, 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun eşyanın gümrük kıymetine ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemeyecek. Belirtilen kıymet, 4458 sayılı Gümrük Kanununun eşyanın gümrük kıymetine ilişkin hükümlerinin uygulanmasına esas teşkil etmeyecek. Gözetim belgeleri, altı aylığına verilecek. 

19 ARALIK'TA DEVREDE 

Güneş paneli ithalatına gözetim uygulanmasını öngören Tebliğ, yayınlanma tarihini izleyen 30'uncu gün (19 Aralık 2015 itibariyle) yürürlüğe girecek. 

TAM ÜÇ KAT VERGİ GELİYOR

Güneş pili (panel) ithalatında halen yaklaşık 10 dolar civarında bulunan vergiye esas bedel, gözetim belgesi bulunmayan ithalatçılar için 35 dolar olarak belirlendi. Yani gözetim belgesiz ithalatta Katma Değer2 Vergisi 3 kattan fazla artmış olacak. Bu da gözetim belgesi edinmeden ithalat yapılmasını neredeyse imkansız kılıyor. 

ALMANYA VE ABD'NİN YAPTIĞI GİBİ

Gaziantep merkezli güneş paneli üreticisi Solartürk'ün Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Özberk, Tebliğ'i Enerji Günlüğü'ne değerlendirdi. "Avrupa ve Almanya'nın yapmış olduğu uygulamayı Türkiye de hayata geçirdi" diyen Özberk şöyle devam etti: 

"Buradaki olay şu. Yurt dışından gelen mallar artık gözetim altında ithal edilecek. Bugüne kadar bu ürünler kontrolsüz şekilde ülkeye giriyordu. Bundan sonra tedarikçi ülke ya da firma kayıtları ayrıntılarıyla tutulacak. Kapasitesi, cirosu, kalite belgeleri, mali verileri..." 

TEŞVİK BELGESİ OLAN MUAF

Osman Özberk, gözetim uygulamasının devreye girmesinden sonra gözetim belgesi ve teşvik belgesi olmayanların ekipmanı kg başına 35 dolardan çarpıp KDV'sini ödeyerek ülkeye sokabileceğini vurguladı. Özberk şu anda panellerin kg başına yaklaşık 10 dolar karşılığında geldiğini belirtti. 

Osman Özberk uygulamanın sektöre ne getireceği sorusuna şu cevabı verdi: 
"Bu sektöre ne getirecek? Kalitesiz ürünler, kontrolsüz ürünler giremeyecek. Ciddiyetinden emin olunmayan tedarikçi firmaların ürünlerinin Türkiye'ye girişi zorlaştırılacak. Girebilir ama bu vergiyi yatırmak kaydıyla."

RÜZGAR TÜRBİNİNE YATIRIM ÖNCELİĞİ

Yenilenebilir enerji alanındaki bir başka önemli gelişme ise türbin, türbin kanadı ve jeneratör imalatına destek oldu. 

Bakanlar Kurulu`nun Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Buna göre, yenilenebilir enerji üretimine yönelik türbin ve jeneratör imalatı ile rüzgar enerjisi üretiminde kullanılan kanat imalatı yatırımları "öncelikli yatırım konuları" kapsamına alındı.

Kaynak; Dünya Gazetesi


Haber Tarihi : TSİ 20.11.2015 09:40:41