Ekonomi Haberleri

24 Nisan 2024 Çarşamba

Ekonomi Haberleri RSS

Elektronik Tebligat Uygulamasına 01.01.2016 Tarihi İtibariyle Başlanılacaktır.

Gelir İdaresi Başkanlığınca elektronik tebligatın usul ve esaslarını belirleyen genel tebliğ taslağı hazırlanarak yayınlandı.

Buna göre; vergi dairelerince, kurumlar ve gelir vergisi mükelleflerine yapılacak tebliğler 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren muhatapların elektronik adreslerine yapılacaktır.

Henüz taslak aşamasında olan Tebliğde öne çıkan hususlar aşağıdaki gibidir.

Kimlere elektronik tebligat yapılacak?

Elektronik adres kullanma zorunluluğu getirilen ve kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılabilecek olanlar şunlardır:

a) Kurumlar vergisi mükellefleri,

b) Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar (Kazançları basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç),

c) İsteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep edenler.

Elektronik tebligat adresine nasıl sahip olunacak?

Elektronik tebligat adresine sahip olabilmek için 01.01.2016 tarihine kadar;

  • Kurumlar vergisi mükelleflerinin, örneği Tebliğ ekinde yer alan “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi”ni (EK:1) kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine vermeleri,
  • Gelir vergisi mükelleflerinin, örneği Tebliğ ekinde yer alan “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi”ni (EK:2) internet vergi dairesinde (https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/index.jsp) elektronik ortamda doldurmaları

gerekmektedir.

Yapılan başvurunun değerlendirilmesi sonucu, gerekli şartları taşıyan mükelleflere internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi verilecektir. Böylelikle bu mükellefler elektronik tebligat adresi edinmiş olacaklardır.

Elektronik tebligat sistemine nasıl erişilecek?

Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tebliği gereken evrak, elektronik imza ile imzalanacak ve vergi dairesi adına Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, tebliğ yapılacak muhatabın elektronik tebligat adresine iletilecektir.

Elektronik tebligat sistemine internet vergi dairesi üzerinden erişilecektir. İnternet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresine sahip olan gerçek ve tüzel kişiler şifreleriyle elektronik tebligat adreslerine ulaşacaklardır. İnternet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi olmayan gerçek kişiler ise sisteme her girişte yapılan kimlik doğrulaması ile elektronik tebligat adreslerine erişeceklerdir.

Kanunun 107/A maddesi gereğince, elektronik imzalı tebliğ evrakı, muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacaktır.


Haber Tarihi : TSİ 22.07.2015 14:11:38